Info

Danielsson & Carlson

Danielsson och Carlson - en podcast om konst med Jenny Danielsson och Oscar Carlson. Producent: Jimmy Rydén Musik: Hans Appelqvist Produktionsbolag: SMT Radio
RSS Feed
Danielsson & Carlson
2018
April


2017
June
April
March
February


2016
June
May
April
March
February


2015
December
November
October
September


All Episodes
Archives
Now displaying: 2016
Jun 22, 2016

Den nionde Berlin biennalen har öppnat, 4 juni - 9 september 2016. Oscar har varit där och berättar om allt.

http://blog.berlinbiennale.de/en/8th-berlin-biennale 

 

Visst vore det bättre om fler skulle köpa konst? För konstnärerna, de mellanhänder som arrangerar visningar och inte minst för de som får leva med konsten, eller hur? I studion diskuterar vi saken med journalist och konstköpare Ida Therén. Per telefon förtydligar Cecila Solver, docent i företagsekonomi på Handelshögskolan i Göteborg, varför konstinköp faktiskt är bra. 

May 20, 2016

I vanlig ordning berättar Jenny och Oscar om utställningar de sett. Just idag är det mycket rörlig bild på agendan. Bland annat uppmanas alla gå till Moderna museet och se The New Human som pågår i hela 9 månader, 21 maj 2016 - 5 mars 2017. Under utställningens gång kommer vissa verk att bytas ut & gratis entré möjliggör smidigt för flera besök. 

I studion Tris Vonna-Michelle, en brittisk konstnär baserad i Stockholm som driver sitt konstnärskap kring Mount Analogue. Han deltar också i utställningen Upstairs Basement som visas på Mossutställningar 20 - 22 maj 2016. Konstnärerna Joakim Forsgren och Mikael Goralski som varit med och arrangerat utställningen, som paralleller pågår i Bryssel, till och med 6 juni, är också i studion och berättar mer om utställningen, diskuterar bidragssystemets tröghet, konstnärliga samarbeten och marknadsföringsteknik.

 

 

Mount Analogue

Upstairs Basement

Joakim Forsgren

Mikael Goralski

 

Apr 26, 2016

Säsong 2, avsnitt 4

Konstnärlig forskning, vad är det och vilken relevans och plats har akademiskt arbete inom den samtida konsten?

Vi ringer upp John Peter Nilsson och talar om saken. Han är chef för Moderna Museet Malmö, tidigare mångårig intendent på Moderna i Stockholm, och en av intendenterna bakom utställningen Konstnären, som ställer frågan om vad det innebär att vara konstnär idag och i ett historiskt perspektiv. Utställningen delas upp i fem delar. I rummet, för Konstnären som entreprenör: marknad, hov och akademi, bland bronsskulpturer, självporträtt donerade till Konstakademin av ledamöter, verk av Jeff Koons, Peter Johansson och Amalia Lindegren, finns i ett hörn en sittmöbel och en kort bokhylla som det står några böcker på. Det är inte visuellt smaskigt, men kanske är det så Konstnärlig forskning presenteras? 

I studion samtalar vi med Ylva Gislén, vår expert på Konstnärlig forskare. Hon var tidigare knuten till nationella Konstnärliga forskarskolan och arbetar idag bland annat som handledare för ett antal doktorander runt om i Sverige.  

Ylva Gislén

Utställningen Konstnären är ett samarbete samarbete mellan Nationalmuseum, Moderna Museet och Konstakademin som visas i Stockholm till och med 4 september och därefter i Malmö.

Mer info om utställningen Konstnären

 

 

 

Apr 8, 2016

Vi samtalar med den svenska konstnären Lina Selander om studions betydelse och om hennes kommande utställning tillsammans med Beth Laurin på Galleri Riis i Stockholm. 


Lina Selander, Beth Laurin

TANKEN FYLLER RUMMET 
April 9 – 30, 2016

Galleri Riis

Lina Selander

Mar 29, 2016

Säsong 2, avsnitt 1. Vilka är förutsättningarna för yngre konstnärer?
Med avstamp i Hannah Ellis-Petersens artikel "Where have all the art punks gone?", publicerad i The Guardian, 12 mars 2016 undersöker vi konstnärernas situation.

I studion berättar konstnären Roger von Reybekiel  om hur det är i Stockholm. Vi glömmer att fråga, men kan meddela att han har en studio.
Vi pratar också med konstnären Kate Cooper som varit med och startat det konstnärsdrivna galleriet Auto Italia South East i London.

http://www.rogervonreybekiel.com
http://autoitaliasoutheast.org

Mar 4, 2016

Vi samtalar med intendent Fredrik Liew om utställningen Klee/Aguéli som visas  på Moderna Museet i Stockholm till och med 24 april, 2016. Gratis inträde.

Moderna Museet  

Feb 1, 2016

En avrundning & avslut av 2015, och förväntningar på det nya året!

1